Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Μυστικά των Μυστικών


Αμπού Σάϊντ - Για να γίνεις Σούφι

Για να γίνεις Σούφι, πρέπει να πετάξεις πέρα όλα που 'χεις στο κεφάλι σου (φανταστική αλήθεια, προκαταλήψεις, ορολογίες) και ν' αντιμετωπίσεις αυτό που θα σου συμβεί. 
(Από το βιβλίο του Γιάννη Υφαντή: "Μυστικοί της Ανατολής".)



"Όμως γιατί λέγονται μυστικοί;
Όχι βεβαίως γιατί κρύβουν κάτι, αλλά γιατί, αυτό που οι ίδιοι είναι δεν διδάσκεται: Δε μπορείς να περιγράψεις ή να διδάξεις σε κάποιον τη γεύση του κερασιού• πρέπει ο ίδιος να δαγκώσει το κεράσι.
Μυστικό είναι, όχι αυτό που φυλάγεται κρυφό, αλλά το από τη φύση του αμετάδοτο. Ο μυστικός πηγαίνει τόσο μακριά, που φτάνει κάποτε εκεί που ξεκίνησε. Διανύει το χώρο της σύγχυσης, των δογμάτων και των θεωριών και φτάνει στο κενό, ή σωστότερα, στον χαοτικό χώρο, που βρίσκεται μετά από το τέλος και πριν από την αρχή.

Το φτάσιμο στον χαοτικό χώρο, είναι "ένας θάνατος εν ζωή". Είναι η αποπροσκόλληση από το κάθε τι. Τώρα έχει πεθάνει σε όλα και γι' αυτό μπορεί να γεννηθεί μαζί με όλα. Τώρα που δεν ανήκει πουθενά, ανήκει παντού. Δε βρίσκεται πια στη θέση ή στην αντίθεση• είναι η θέση και η αντίθεση. Δεν είναι ένας φιλό-σοφος, αλλά ένας σοφός. Δεν ψάχνει για το νόημα της ζωής, αλλά ζει, είναι αυτός ο ίδιος η ζωή."

(Από το κείμενο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. -  Ολόκληρο το βιβλίο σε μορφή PDF, εδώ.)




3 σχόλια:

Αchernar είπε...

Ευχαριστούμε για το βιβλίο. :)

Κυκλοδίωκτον είπε...

Τον κύριο Υφαντή θα 'πρεπε να ευχαριστείτε.

Εδώ έχει και τα υπόλοιπά του για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται:
http://www.yfantis.gr/bibliography.htm

Αchernar είπε...

Ευχαριστούμε και εσένα που μας τον γνώρισες, και τον ίδιο. :)